Kiitos Ruoantuottajille!

01.03.2023

Tämä teksti on julkaistu Keskisuomalaisen Mielipideosastolla ti 7.3.2023

Yksi maamme tärkeimmistä helmistä on puhdas ja vastuullisesti kasvatettu ruoka. Tarvitsemme siihen kuitenkin koko maan kattavan, kannattavan ja hajautetun maatalouden. Ratkaisevassa roolissa koko Suomen menestykselle ja myös turvallisuudelle ovat maaseudun elinvoima ja tulevaisuudenusko! Meidän on pakko pitää itse huolta omasta huoltovarmuudestamme niin ruoan, energian kuin osaamisen ja tekijöiden osalta - nyt ja tulevaisuudessa!

On surullista seurata, miten keskustelu maa- ja metsätaloudesta, suomalaisesta ruoantuottamisesta ja huoltovarmuuden ylläpitämisestä on ajautunut ideologiselle vastakkainasettelun tielle, jossa myös faktat unohtuvat. Nähdään vain joko-tai vaikka ehdottomasti meidän olisi katsottava tätäkin osa-aluetta avoimesti sekä-että -näkökulmasta. Meistä kukaan ei kuitenkaan selviä ilman ruokaa.Pohjoinen sijaintimme on kilpailuvaltti jo maailmanlaajuisesti. Routa tappaa kasvintuholaisia ja pakkanen puhdistaa pellot. Suomessa käytetään kasvinsuojeluaineita vain murto-osa siitä, mitä eteläiset maat joutuvat käyttämään. Kotimaisista kasviksista, marjoista ja viljasta löydetyt torjunta-ainejäämät jäävät reilusti alle sallitun. Pitkäjänteisen työn ja salmonellaohjelman ansiosta taudit eivät riivaa. Meillä eläimiä ei hoideta lääkkeillä vain varmuuden vuoksi, saamme syödä ja juoda antibioottivapaata lihaa ja maitoa. Ensiluokkainen elintarvikkeiden laatuketju ja elintarvikevalvonta takaavat kuluttajalle turvalliset tuotteet.Tämän kaiken lisäksi kotimainen ruoka työllistää! Maanviljelijöitä on maassamme vain muutama % työvoimasta, mutta tämä pieni joukko tuottaa noin 80 % siitä ruoasta, jonka me suomalaiset syömme. Kun maatilan antimet jalostetaan elintarvikkeiksi, se työllistää suoraan tai välillisesti yht. n. 340 000 suomalaista!

Vastakkainasettelulla ja ääripäiden tappelulla ei nälkä ja vilu sammu. Huoltovarmuudella sammuu! On erikoisen ihmeellistä, miten yksi yrittäjyyden ala kokee jatkuvasti älytöntä syyllistämistä ja jatkuvaa byrokratian kiristymistä, ja silti he jaksavat ympärivuorokautisella vastuulla tuottaa meille maailman parasta ruokaa jatkuvasti vähemmän kannattavana! Vielä, kun osaisimme paremmin markkinoida tätä jalokiveämme myös maailmalle, tehdä suomalaisesta ruoasta vientihelmen. Tarvitsemme kuitenkin ensin elintarvikemarkkinan ravistelun ja hippusen kunnioituksen lisäystä omalta väeltämme. Mitä, jos ulkolainen ruoka olisi kovemmin verotettua ja antaisimme vaikka verokevennyksen suomalaiselle ruoalle?

Elina Tammivuori

kirjoittaja on muuramelainen maaseutuyrittäjä, MTK-Korpilahti-Muurame hallituksen jäsen ja kansanedustajaehdokas (kesk)